tisdag 30 oktober 2007

Mon Dieu! Vad ska jag göra med allt vackert porslin?

Foto: Decor8
Foto: Point Click Home
Foto: Point Click Home
Om du någonsin tänkt just den tanken, kanske detta kan vara ett uppslag? En förutsättning är naturligtvis att ditt porslin är så tilltalande att du vill pryda väggen med det eller, som en light-variant, i alla fall låta en krukväxt husera i det. Än så länge har inte lockelsen blivit tillräckligt stor hos mig, men vem vet?

Förvara nödvändigheterna med stil!

Tänk efter både en och två gånger innan du accepterar den förpackning som dina nödvändigheter köps i: Tops, bomullspads, rakhyvlar, hårsnoddar. Listan med badrumsmåsten kan göras lång. Men hur förvarar du dem? Bannlys fula plastpåsar och -fodral. Välkomna istället ditt livsnödvändiga småplock genom att förvara det i små korgar, glasburkar eller vackra gamla plåtburkar. Satsa lika mycket energi på att göra badrummet tilltalande, som du lägger på resten av hemmet. -Även tops förtjänar lite glamour!

Efterlängtad premiär!

Foto: Zara Home
Äntligen har Zara homes svenska webbshop öppnat! Jippie, i morgon ska jag sätta mig med en stor kopp te och gå igenom alla produkter med lupp. Eller ja, njuta av dem över en kopp te i alla fall... Gå in på Zara Home och hitta dina favoriter!

fredag 26 oktober 2007

Små radiopraliner

Foto: Rusta
Foto: Tivoli Audio
Foto: Roberts Radio
Foto: Dualit
Varsågod! Ellmania bjuder på tidigt lördagsgodis; radiogodis närmare bestämt. För visst är de söta, de små liven? Från Rustas radio som nästan är gratis, 299 kr, till lätt plånbokstortyr. Danska klassikern Model One från Tivoli Audio blir din för 1850 kr, Roberts Radio kostar 1990 kr och Dualit (du bör kanske sätta dig ner nu) flyttar gärna hem till dig för det facila priset 4295 kr. Jo men visst. Som en pisksnärt ungefär...

Charmiga matplatser

Foto: Living etc
Foto: Domino Magazine
Foto: Apartment Therapy
Foto: Domino Magazine
Jag är lite fascinerad av tanken att ha en matplats som inte är riktigt förutsägbar, dvs. inte exakt som konceptköpta matsalspaket med matchande bord och stolar. Just nu samexisterar i mitt kök ett modernt bord tillsammans med fyra klädda stolar med de grå tinningarnas charm. De trivs faktiskt mycket bra ihop. Men efersom jag inte tror på matgruppsmässig monogami, har jag under mitt tvååriga boende i nuvarande lägenheten bytt konstellation inte mindre än fyra gånger. Nya spännande kombinationer samt målarfärg kommer man långt med! Just nu störs mitt öga lite lätt av att matbordet, sedan jag målade om det, är på tok för likt soffbordet. "Lika barn leka bäst" är alltså inte tillämpbart i min lilla värld. Förutsägbart och trist, tycker jag. Jakten efter nya spännande alternativ har redan inletts... Hur ser din ultimata kombination av bord och stolar ut?

torsdag 25 oktober 2007

Tema Fornasetti

Foto: Fornasetti
Foto: Sköna hem
Foto: Cole and Son
Foto: Cole and Son
Piero Fornasetti är kanske mest känd för sina motiv med kvinnoansikten, men har skapat många andra mönster sedan sitt genombrott på 30-talet. Hans verkliga storhetstid kom emellertid på 50-talet, då han hade så många som trettio anställda i sin ateljé i Milano. Nästan tjugo år senare, vid 60-talets slut, ansågs han vara passé. Av de trettio medarbetarna återstod under 70-talet endast fem. Vid Piero Fornasettis död, år 1988, fortsatte sonen Barnaba Fornasetti att driva faderns företag. Under senare år har intresset åter ökat för Fornasettis formspråk och ett samarbete har inletts med den engelska tapetfirman Cole & son. Ett antal av Fornasettis ­mönster har därmed blivit tryckta på tapeter, vilka kan beskådas här. De fantastiska trycken avnjutes allra bäst med en pralin i handen...

onsdag 24 oktober 2007

Iris Hantverk

Foto: Iris Hantverk
" I slutet av 1800-talet startade synskaderörelsen ett litet borstbinderi i Stockholm. Det blev en lyckad rörelse. Så lyckad att den finns kvar än idag. Verkstaden blev grunden till det som nu är Iris Hantverk. Där tillverkas än idag borstar för hand. I över hundra år har synskadade på Iris Hantverk tillverkat borstar enligt gammal svensk hantverkstradition. Än idag drar vi varje borste för hand och använder nästan enbart naturmaterial. Borstarnas ryggar är i björk, bok eller ek och själva borsten varierar mellan bl.a. tagel, vit fiber och piassava, beroende på användingsområdet. Det ger en oslagbar känsla och kvalitét. Vår affärsidé är att producera och förmedla produkter och tjänster med utgångspunkt att underlätta för människor med syn- och funktionsnedsättning. Vi utmanar genom att avstå från att placera människor i ett fack och kategorisera dem. Synskaderörelsens företagsverksamhet är nu inne på sitt tredje århundrade. Det som började som ett sätt att skapa arbetstillfällen för synskadade har blivit en stor koncern som utvecklar produkter och tjänster till nytta för såväl synskadade som andra."
Visst är det fantastiskt! Jag blir alldeles rörd när jag läser om Iris Konsthantverk: Att ta vara på individuell kompetens och inte i första hand problematisera funktionshinder tror jag är extremt viktigt. Deras produkter är dessutom helt underbara. Själv är jag lycklig ägare av en sopskyffel från Iris Hantverk. Släng genast din otäcka gamla plastskyffel och skäm bort dig med en som är både vacker och funktionell. Mitt mål är att byta ut alla fula hushållsnödvändigheter mot vackra. Varför inte börja i liten skala: Diskborsten och disktrasan är sannolikt inga omsorgsfullt utvalda små läckerbitar? Byt ut mot vackra diton och vårda dem ömt! Besök Iris, för mer information om produkter och återförsäljare.

Inspiration från en fixig familj

Samtliga foton: Family Living
I tidningen Family living har man kunnat följa hur familjen Grimsgård renoverat hela sitt hus. Själv blev jag förtjust i köket. Rosa luckor och en storbladig tapet, så härligt! Väggtatueringen i barnrummet var också en kul idé. Se mer av familjens hus här.

Bestickbryderier

Foto: Gense
Foto: IKEA
Att påstå att dessa två bestickserier är identiska vore att gå för långt. En kraftig lögn, till och med. Men de är åtminstone inte helt väsensskilda. En stor skillnad ligger dock i priset. Den nedre varianten IKEA 365+ kostar 299 kr för 24 delar. Danska Genses vackra dito Focus Steel Edition, ligger på 890 kr för 12 delar. En, enligt min uppfattning, avgörande faktor vid mitt framtida köp är dock tyngdpunkten i besticken: Balansen när besticken vilar i handen. Och den måste man såklart känna sig fram till. Så långt har jag emellertid inte kommit i mina bestickbryderier! Men det ska bli intressant, fortsättning följer... Uppdatering: Fast Gense är verkligen mycket snyggare. Suck.

tisdag 23 oktober 2007

Bedårande badrum

Foto: Ellen Silverman
Foto: Sköna hem
Foto: Bolig
Foto: Boligmagasinet
Foto: Apartment Therapy
Det är få förunnat att ha ett riktigt vackert badrum. Vi som har massproducerade, fräscha men ganska trista, hyreslägenhetsbadrum får nöja oss med att njuta av inspirerande bilder och drömma om att i framtiden kanske ha ett riktigt vackert, personligt badrum. Ett sådant där man gärna stannar kvar lite extra länge i badet och dricker en kopp te.

Det är trist...

Kollage: Robert Magginetti
...att vara sjuk. Och särskilt trist är denna envisa, otäcka huvudvärk. När jag är frisk har jag en lite romantisk bild av förkylning inramad av myskläder, glass i sängen och tända ljus. Den mindre charmiga verkligheten gör sig dock påmind varje gång man verkligen drabbas. Teet smakar inte gott och Desperate Housewives gör mig sjösjuk. Suck. Okej, färdiggnällt för denna gång. Nu: Sova.

måndag 22 oktober 2007

Mi casa, eller i alla fall vardagsrummet...

Foto: Ellmania
Här är mitt vardagsrum. Med Cole and Son -tapeten Rajapur, färgordnade böcker, Eiffeltorn och annat som dryftats här på Ellmania... Fortfarande saknas den ultimata snäckskalslampan, mitt dröm-sideboard och det perfekta soffbordet. Åh, och en marockansk sittpuff. Ja, lite högre takhöjd vore såklart också fint. Men men, jag bidar min tid! Nu ska jag kurera mig med honungsvatten och film...

söndag 21 oktober 2007

På tal om tapeter...

Foto: Engelska Tapetmagasinet
Ett riktigt bra ställe att besöka för er som är i färd med att välja tapet är Måleributiken i Alvik. Deras hemsida är lättnavigerad och mycket användbar! En annan hemsida väl värd en visit är Tapetorama vars hemsida är överskådlig och smidig. Även Engelska Tapetmagasinet i Göteborg rekommenderas. Lycka till, den perfekta tapeten finns där ute!

Woods från Cole and Son

Nej, den är säkert inte helt obekant. IKEA använde för ett tag sedan Woods i sin köksreklam och diverse inredningsmagasin har visat den i flera reportage. Men det gör den ju inte mindre vacker. En pärla från Cole and Sons kollektion New Contemporary Two.

Dagens självrannsakan...

Illustration: Marcia Furman
...angående det förra inlägget: Jag tror att det kallas förnekelse. Det är ju inte direkt så att jag välkomnar mörkare tider. Alltså lever jag just nu enligt den egenhändigt skapade devisen "Om jag vänder ryggen till hösten så kanske det är vår när jag vänder mig om igen". Hmmm... Det är ju värt ett försök i alla fall!

lördag 20 oktober 2007

Vackra vardagsrum - låt inte hösten bli en parodi på mörker!

Egentligen är det ganska märkligt att så fort det börjar lida mot höst så går färgskalerna tvångsmässigt mot murrigare kulörer som plommon, cognac, choklad osv. För att inte tala om svart, som genast nära på börjar missbrukas i alla möjliga sammanhang så fort löven gulnar och kvällarna mörknar. Är detta något slags "If you can´t beat them - join them" -tänkande? Varför inte bjuda hösten och vintern ett rejält motstånd? Ja, själva årstidsväxlingarna är det ju svårt att göra något åt. Men vi kan minsann se till att inte hänga på murr-trenden som dyker upp precis varje höst. De flesta av oss blir faktiskt bara blekare för varje dag nu, så varför inte skämma bort våra glåmiga ansikten och kroppar med färger som inte gör oss till installationer av blekhet. Fram för milda, snälla färger som tar upp det lilla ljus som dagen ger! Mitt bidrag idag är ett antal vackra och ljusa vardagsrum att inspireras av. Våga vägra mossa, plommon och choklad i höst. Eller låt i alla fall de ljusa färgerna få vara med de också. Tvinga inte de stackarna behöva vänta ända till nästa sommar innan de är välkomna igen. Omfamna ljuset istället!

torsdag 18 oktober 2007

Dagens ord

Denna man må vara en parodi på sig själv, men en bra sak har han i alla fall sagt: "Never compare - never compete". Väl talat Karl!

onsdag 17 oktober 2007

Tema fågelburar

Foto: Soapology
Foto: Country by mail
Foto: Sköna hem
Foto: Cosas
Foto: Soapology
Visst är det charmigt med fågelburar? De kan ju dessutom användas till så mycket trevligt; krukväxter, ljus eller något annat kreativt (Pezfängelse för stilpolisen?). Kanske som mysbelysning, som på den nedersta bilden, med en ljusslinga i. Kitchvarning utfärdas dock! Jag skulle nog välja blockljus, fast mitt buralternativ är i trä, så det vore väl bokstavligt talat att leka med elden. Men visst är bilderna härliga?