torsdag 31 januari 2008

I väntans tider

Foto: Rice via Purple Area
Foto: Domino
Foto: Rice
Foto: House Doctor
Foto: House Doctor
Våren känns mycket avlägsen idag, trots att januari om några timmar är över. Men istället för milda solstrålar bjuder månadens sista dag på en ny storm. På Ellmania låter vi inte vädrets makter avskräcka oss: Vill inte våren komma till oss så kommer vi till våren! Med dessa och uppiggande inredningskarameller fyllda av krispig färg, firar vi att vi lagt ännu en vintermånad bakom oss.

onsdag 30 januari 2008

Konsten att integrera Pez i inredningen

Foto: Family Living
Pez är ett fenomen som jag ställer mig en aning frågande till. Jag betraktar de små plastiga figurerna med huvudet lite lätt på sned och undrar varför. Fast som ivrig påhejare av människors olika samlingar, så intar jag naturligtvis en positiv hållning även till små tablettfyllda gubbar. Av bilderna ovan kan vi lära att Pez är lika gångbart i kök som i badrum. Det var väl skönt.

Tylltankar

Foto: Sköna hem
Intresset för tyllampor är för närvarande stort på Ellmania. Ett av flera påbörjade projekt är att åstadkomma en egenhändigt gjord tyllampa med utgångspunkt i ett stycke skärmskelett och en stor mängd tyll. Om utfallet blir bra kommer resultatet naturligtvis att presenteras här, kanske om någon månad eller så. Tills vidare njuter vi av Jonas Bohlins vackra lampa Liv (ovan) som ger härliga balettassociationer. Och ja, den har haussats och beundrats tidigare här. Ett annat tips är Watt & vekes kjollampa Mimou som kan fås i flera nyanser. I teorin borde det vara löjligt lätt att konstruera en lampskärm som dessa, istället för att betala 4900 kr för en färdigproducerad äkta Liv. I teorin, som sagt. Fortsättning följer...

tisdag 29 januari 2008

Bokstavera

Foto: Sköna hem
Foto: Decor8
Foto: Livingetc
Foto: Creative Activity
Bokstäver är vackra, både stående för sig själva och tillsammans i ord. Låt någon enstaka bokstav eller ett väl valt ord pryda ditt hem. Tycker du att det låter krångligt att ge sig ut på bokstavsjakt, är ett alternativ att göra utklipp ur tidningar och rama in ditt alster i en fin ram. Glöm inte passepartout.

Malabar till undsättning

Foto: Cole and Son
Få saker ser så hopplöst tragiska ut som stackars hundar som fått ordinerat en strut kring hjässan. Man riktigt ser hur de lider: Lider brist på svängradie, ingående luktmöjligheter och ja, kanske främst brist på värdighet. Men misströsta inte, fyrbenta vänner! Cole and Son har som sanna tapetsuperhjältar funnit den ultimata lösningen på eventuella värdighetsproblem. Tapetsera struten i en vacker tapet och din hund kan gå catwalk i parken. Om än med begränsat vidvinkelseende. Och helst i torrt väder. Saknar du hund samt strut gör sig tapeten även förträffligt på väggen. Malabar var namnet, från Cole and Son.

måndag 28 januari 2008

Moodboard rond 2

Foto: An angel at my table
Foto: Decor8
Foto: Sophie Congdon Barnes via Sfgirlbybay
Det är inte första och säkerligen heller inte sista gången som moodboard dryftas på Ellmania. Övertygelsen här är stor att varje individ med estetiskt ansvar för någon form av interiör bör åstadkomma åtminstone ett moodboard. Behöver du mer tips och instruktioner kring skapandet av en sådan? Då kommer BBC till undsättning, som en riddare i skinande rustning.

Klä trädet i vårskrud

Foto: Pluto Produkter
Pluto Produkters hemsida har det dykt upp en del nyheter. En gammal favorit som klätts för våren är trädet ovan. Med små fåglar dinglandes i grenarna är eventuella julassociationer som bortblåsta. På nyhetsfronten kan nämnas att en hatthylla samt nya dörr- och väggkrokar dykt upp i vårsortimentet. Gör ett besök!

söndag 27 januari 2008

Sovrum

Foto: Marie Claire Maison
Foto: Decor8
Foto: Emmas designblogg
Foto: Boligtorvet
Foto: Design*Sponge

Söndag i solen

Foto: Chris Everard
Äntligen en dag då solen tittar fram! Passa på att gå en lång promenad, tvätta fönster och vädra. Tänk på att D-vitamindepåerna är så gott som tomma vid denna tid på året. Tillbringa därför så många timmar som möjligt utomhus i solen.

lördag 26 januari 2008

Släpp ut kläderna ur garderoben

Foto: Decor8
Foto: Living etc
I alla fall de vackra. Tillfälliga dekorationer och stilleben kan vara nog så intressanta som de noga planerade. Ta fram din vackraste tyllkjol och låt den lyfta rummet. Låt en sidensjal sträcka ut sig över stolsryggen ett slag eller bjud favorithalsbandet på weekend med några dagars slappt slingrande kring lampskärmen.

Badrum

Foto: Anthropologie
Foto: Sköna hem
Foto: Domino
Foto: House of Hedda
Foto: Marie Claire Maison

fredag 25 januari 2008

Ett lyckligt äktenskap

Foto: Desire to Inspire
Grönt och lila är vackert tillsammans. Ett lämpligt parti. De skulle med stor sannolikhet kunna leva lyckliga i alla sina dagar.

Lila

Foto: Sköna hem
Foto: Ferm
Foto: Domino
Foto: Tine K
Foto: Decor8
Lila är lugnets och värdighetens färg. Enligt Feng shui står den lila färgen för andligt växande, disciplin och självbehärskning. Genom att bära lila kläder förmedlar du konstnärlighet, andlighet och mystik. Alternativt indikerar det endast att du anammat höstens trendfärg. En intressant och mångsidig färg är det hur som helst och med ett brett register: Från intensivt rödaktig purpur till lila hyacint med stråk av blått, för att inte tala om den andlöst vackra bleklila syrenen. Vilken lila nyans är din favorit?

torsdag 24 januari 2008

Mer samlingar

Foto: Apartment Therapy
Foto: Decor8
Foto: Flickr
Foto: Decor8
Foto: Flickr
Nu var det länge sedan det diskuterades samlingar här på Ellmania. Hög tid för nya samlingsuppslag med andra ord. Vad skulle du helst samla på?

Vår hos Spira

Foto: Spira
Ni har väl inte missat att Spira har lagt ut sina vårnyheter på hemsidan. Seså, ge er av dit bums och dra in vårluften i näsborrarna!

onsdag 23 januari 2008

Friskt blandat

Foto: Desire to Inspire
Foto: Apartment Therapy
Foto: Desire to Inspire
Foto: Marie Claire Maison (via Emmas designblogg)
Att blanda stolar är fint. Förutsättningen är förstås att respektive stol lever upp till ens estetiska krav. Är man rädd att blandningen ska kännas för brokig kan det vara en god idé att hålla en enhetlig färgskala på stolarna.

En egen stjärnhimmel...

Foto: Desire to Inspire
Låt himmelsängen extraknäcka som stjärnhimmel med genomskinliga ljusslingor mellan skirt tyg. Det är säkert inte en helt enkel uppgift att kamoflera alla plastsladdar och irriterande klumpiga transformatorer. Men i teorin kan det vara en trevlig strategi för att ge vintermörkret lite motstånd.

tisdag 22 januari 2008

En ljuvlig lägenhet i Köpenhamn

Samtliga foton: Elle Interiör
Vissa nummer av inredningstidningarna slänger jag aldrig. Det är förstås de där som innehåller sådana hem som man inte kan se sig mätt på. Detta hemmet är ett sådant. Se och njut. Och lägg märke till björkstammen som monterats upp och blivit kattens hemmagym. Charmigt.