tisdag 26 augusti 2008

Tankar om trä

Foto: Design*Sponge
Foto: Apartment Therapy
Foto: The Style Files
Foto: Poppytalk
Rent trä är flitigt förekommande i inredningssammanhang nu. Själv blir jag lätt trämätt och upplever att rum som domineras av trärena ytor ofta känns tunga och nästan kvävande. Detta åtgärdas enkelt genom att balansera olika material mot varandra: Ta in mer färg, betong, metall eller glas om träet börjar ta över i rummet. Trä mot grå bakgrund är otroligt fint. Jag minns att jag läste en intervju med IKEAs interiöransvarige i Italien. Han hade ett system för hur olika träslag bäst kombineras i ett utrymme: Principen bygger på fördelningen 75%, 20% och 5%. Du väljer alltså ett dominerande material som utgör 75% av den totala mängden träyta. Detta kompletteras sedan med ytterligare två träslag om 20% respektive 5%. Som varm förespråkare av system tycker jag att detta är en mycket intressant idé.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkvärt! Allt mår bra av balans och för all del kontraster.

Anonym sa...

Träfamiljen hälsar att vi uppskattade inlägget. Ska prata med Albin om denna fördelning, det borde ju räcka med tre träslag per rum, eller?

Lisa

Ellmania sa...

weronica: Javisst, eller hur!

Lisa: Det tycker jag, men jag misstänker att Albin kan vara av annan åsikt ;)

Anonym sa...

Det är nog en bra regel för att inte blanda för mång träslag. Hörde en "trendpratare" som påstod att furu är på väg tillbaka. Det blir svårt att tackla för en som är uppväxt i 70-talsgillestugor...

Ellmania sa...

charlotte: Ja, det dyker verkligen upp allt mer furu. Jag har inte heller drabbats av någon furuförälskelse ännu, men man ska väl aldrig säga aldrig i inredningssammanhang ;)